Sunday, 15 November 2015

Makanan

Tajuk makanan ? Urmmmm .. Actually fa tak tawu lah nak cerite ape pasal makanan nii .. Haha .. So ape kate fa share dgn korang macam mane nak buat kek kukus milo .. Kire makanan lah jugak kann .. Hehe .. 

Kek kukus milo ni one of my favourite .. Thats why fa selalu buat sendiri kat rumah .. Tak suke beli kat kedai tu sebab rase dia lain sbb selalunye kalau kat kedai tu dia gune koko , bkn milo .. Pahit sikit , fa kureng lahhh .. Hehe .. So jomm kite buat kek kukus milo ..

Ade 3 bahan

Bahan A
1 cawan milo
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sudu kecil serbuk bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

Bahan C
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla ( kalau nak gune esen ros pon boleh jugak hehe )

Langkah - langkah :
1) campurkan semua bahan A dlm periuk then kacau sehingge sebati dgn keadaan api sederhane .. Bile dh sebati , tutup api dan biarkan sejuk seketika .

2) sementare tunggu bahan A sejuk sedikit , pecahkan 3 biji telur dan leyak esen vanilla ( bahan C) kedlm bekas lain .. Kepuk sampai kembang .. Pastu campurkan kedlm bahan A yg telah disejukkan tadi dan kacau ..

3) lepastu masukkan pula bahan B kedlm acuan bahan A n bahan C tadi , kacau sehingga sebati .. 

4) sapu loyang dgn planta ( nk gune marjerin pon boleh ) sbb xnak melekat n senang nak tanggalkn bile dh masak t ..

5) lepas dah sapu tu , tuangkan acuan tadi ke dlm loyang trsebut .. Jgn lupe panaskan dulu air untuk kukus tu yee , so takde lah korang kene tunggu lame sngt air tu nak mendidih ..

6) letakkan acuan kek kedlm bekas pengukus n kukus paling lame sejam lah .. Kalau nak tawu kek tu dah masak ke belum , selalunye fa cucuk dgn garfu .. Kalau xmelekat tu means dah masak lah .. 

Satu tips untk korang , tutup bekas loyang tu taw sbb taknak bagi wap air masuk dlm kek tu , kalau tak , tak menjadi lew kek korang tu nanti .. Hihi

Sementare tunggu kek masak , meh buat topping dye pulak ,

Topping
1 cawan milo
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar air
1/2 cawan susu pekat

Campurkan semua bahan tu , masak secare double boiler .. Agak2 dh berkilat tu bolehlah tutup api ..

7) bile kek tu dh masak , biarkan dye sejuk kejap baru terbalikkan ye .. Lepastu baru letak topping dye .. Then ikot suke korang lah nak hias camane , nak letak coklat rice ke coklat chip ke kann .. Last sekali jgn lupe bace bismillah sblum mkn kek tu .. Hehe .. Selamat mencube ..

No comments:

Post a Comment